Maltillinen kalifaatti

Heräsin tänä aamuna outoon ja kauhistuttavaan ajatukseen.

Mitä jos Isisin eli islamilaisen valtion valtakausi ei tulekaan nopeaan päätökseen seuraavien vuosien aikana, vaan salafistinen hirmuvalta vakiinnuttaa asemansa, lopettaa väkivallanteot ja jatkaa olemassaoloaan maltillisena kalifaattina?

Ajatus on kamala. Isisin ideologia fanaattisuudessaan sekä oppiensa ja profetioidensa puhtaudessa ei ansaitse seuraajaa. Sen tulee yksinkertaisesti kadota.

Siitä asti, kun Muhammedista 620-luvulla kasvoi uskonnollinen ja sotilaallinen johtaja Medinassa, ovat aluevalloitusten myötä muodostuneiden islamilaisten alueiden rajat pysyneet hämmästyttävän muuttumattomina. Historian neljä suurta islamilaista kalifaattia määrittävät yhä tänä päivänä islamilaisenemmistöisen maailman alueellisia rajoja Marokosta ja Libyasta Egyptin kautta aina Pakistaniin, Turkkiin ja Bosnia-Hertsegovinaan.

Islaminuskossa on aina ollut jotain hämmästyttävän pysyvää, mitä tulee muslimienemmistöisten alueiden historialliseen jatkumoon. Muhammedin väite viimeisestä ilmestyksestä ja vaatimus täydellisestä monoteismista ilmeisesti tukevat uskonnon institutionaalista vakautta.

Nyt väkivaltainen salafismi on tehnyt vakavan ideologisen iskun islamilaisen maailman ytimeen. Tämän fanatismin vaikutus on torjuttava – sen ei saa antaa sulautua osaksi tärkeiden muslimienemmistöisten alueiden uskonnollis-poliittista kulttuuria edes maltillisessa muodossa. Hyväksyminen olisi nyt käynnissä olevan apokalyptisen väkivallan oikeutus.

Ajatus siitä, että mikään Isisin ulkopuolinen islamilainen valta tunnustaisi hirmuvallan kalifaatiksi, on vielä tällä hetkellä pöyristyttävä. Toivotaan, että se pysyy yhtä pöyristyttävänä myös väkivallan laantuessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *