Marraskuun kolumni: ”Kirjoittaja kantaa vastuun sanoistaan”

Demokratian valossa vihapuheesta tuomitut eivät ole mitään sananvapauden sankareita. He eivät ole juurikaan kantaneet vastuuta kirjoituksistaan, vaan tehneet tapauksilla politiikkaa.

Sananvapaus saattaa olla tulevien vuosien isoimpia puheenaiheita. On selvää, että kun keskustelua ilmaisun- ja mielipiteenvapauksista käydään, silloin punnitaan vapauksia ja vastuita. Sananvapaus ei ole absoluuttista. Moni arvo äärimmilleen vietynä vie ristiriitaan muiden arvojen kanssa.

Suomessa on kritisoitu lakia, joka tuomitsee kiihottamisen kansanryhmää vastaan. Varsinkin itse tuomioita saaneet tahot ovat tehneet aloitteita koko lakipykälän poistamiseksi. Näiden poliitikkojen pitäisi ymmärtää, että tuomioita ei jaeta mielivaltaisesti. Ne ovat tulleet käytöksestä, johon puhuja olisi itse voinut vaikuttaa.

Demokratian valossa vihapuheesta tuomitut eivät ole mitään sananvapauden sankareita. He eivät ole juurikaan kantaneet vastuuta kirjoituksistaan, vaan tehneet tapauksilla politiikkaa. Tuomitut kansanedustajat ovat maksaneet toistensa sakkoja. Myös Jussi Halla-ahon taannoin saamat sakot maksoi nettikirjoituksia lukenut fani. Vasta J. Kärkkäisen tapaus on poikkeus. Törkeillä juutalaisvastaisilla kirjoituksilla on ollut yritykselle todellisia seuraamuksia.

Klassinen esimerkki aidosta sananvapaustuomiosta on Sokrates, joka tuomittiin Ateenassa noin 400 vuotta ennen Kristusta. Filosofi joi maljan, joka hänelle annettiin, eikä antanut sen mennä ohitse.

Sananvapauteen vetoamisen sijasta voisimme kiinnittää huomiota arvoihin, joita edustamme. Yhteiskunnallinen keskustelu varsinkin netissä on kärjistynyt, mutta siitä on mahdollista selvitä kuivin jaloin. On syytä muistaa, että samanaikaisesti moni joutuu ottamaan vastaan vihapuhetta ja asiattomuuksia. Ilmaisunvapaus ei ole uhattuna, kunhan kannamme täyden vastuun.

Julkaistu KD-Lehdessä marraskuussa 2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *