Pappi näki liian paljon pahaa

Tämänaamuista uutista on ehditty ilkkua jo monelta suunnalta. Luterilaisen kirkon pappi, VTM Marjaana Toiviainen ilmoitti muuttavansa pois Suomesta. Tässä maassa ei voi enää asua. Syynä lähtöön on rasismin nousu. Myöhemmin facebook-päivityksensä kommenteissa Toiviainen tarkensi, että kohdemaa on Tansania.

Toiviainen tunnetaan Refugees Welcome -järjestön perustajana, Kallion seurakunnan pappina ja mielenosoituksessa poliisiauton eteen heittäytyneenä kirkon työntekijänä. Toiviainen esiintyi toissa vuonna Ylen A2 Pakolais-illassa, jossa hän loisti erityisesti asenteellaan, jolla hän suhtautuu häneen itseensä kohdistuvaa vihapuhetta kohtaan. Kun Toiviainen saa vihapostia, hän kirjoittaa takaisin tai soittaa perään.

Pappi, VTM Toiviainen edustaa monella tavalla poikkeuksellisen puhdasta kristillistä etiikkaa – arvoja ja asenteita, joissa asettaudutaan alttiiksi sen sijaan, että negatiivisiin asioihin otettaisiin jyrkkää moraalista etäisyyttä – paimenen asennetta heikommassa asemassa olevia kohtaan.

Samaan aikaan pidän sekä Toiviaisen politiikkaa että tämänpäiväistä ratkaisua outona ja naiivina. Varmaan jokaiselle sivustaseuraajalle ratkaisu näyttäytyy jyrkkänä ja mittasuhteiltaan kohtuuttomalta.

Asetelma kertoo eräästä kristillisen etiikan kohtaamasta dilemmasta, jota voisin kutsua teologisessa mielessä ”hallinnan paradoksiksi”. Se kuvastaa jännitettä, joka radikaalilla kristityllä on toisaalta Jeesuksen esimerkin mukaisen vastarinnan, toisaalta yhteisten asioiden rakentavan hoitamisen välillä. Mitä Suomi olisi voinut tehdä toisin? Eikö maamme kuitenkin ansaitsisi vielä vähintään yhden mahdollisuuden?

Ehkä Toiviainen vain yksinkertaisesti näki liian paljon pahaa liian läheltä. Perspektiiviharha on tärkeä osa radikalismia.

Lainaan tähän lopuksi Toiviaisen facebook-päivityksen kokonaisuudessaan.

MITÄ ON RASISMI SUOMESSA?

Rasismi on sitä, että

a) kun minä, valkoinen nainen, pelkään henkeni edestä, minulle annetaan kotiin hälytysjärjestelmä ja piippava nappi, jolla saan paikalle apua, kun tarvitsen. Poliisi tulee suoraan. Nämä vehkeet asennettiin kotiini tänään.

b) kun erivärinen ystäväni kaasutetaan rautatientorilla, kun erivärisen ystäväni kädet poltetaan polttopullolla, kun häntä seurataan kotiin ja hän pelkää, että hänet tapetaan, kun uusnatsit tai mitä he ovatkaan vainoavat heitä, kun he saavat satoja ja tuhansia tappouhkauksia, kukaan ei auta. Poliisi sanoo, ettei mitään ole tehtävissä.

En voi asua tässä maassa enää. Muutan pois ensi kuussa. Tässä maassa ei enää voi elää.

Terveiset hallitukselle: voititte.

MITÄ ON RASISMI SUOMESSA?Rasismi on sitä, että a) kun minä, valkoinen nainen, pelkään henkeni edestä, minulle…

Julkaissut Marjaana Toiviainen 19. huhtikuuta 2017

 

Rauhaa matkallesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *